Nasi proizvodi u ruskim supermarketima

ZBOG OVIH PROIZVODA EU TRAŽI DA SRBIJA UVEDE SANKCIJE RUSIJI

Hahahaha… Naslov je inspirisan srpskim tabloidima i nema veze sa onim o čemu pišem u ovom postu. Ili ima. Otkako je počela kriza u Ukrajini i međusobne sankcije EU i Rusije, u Srbiji se često pisalo kako ta situacija predstavlja potencijalnu šansu za srpske proizvođača hrane za povećanje izvoza u Rusiju. Evo prilike da na licu mesta proverimo kako je ta šansa iskorišćena. Ako očekujete veliku analizu i brojeve, u ovom postu ih nema. Samo kratak izveštaj iz supermarketa – šta od proizvoda iz Srbije (i regiona) može da se kupi u Moskvi.

Nasi proizvodi u ruskim supermarketima
Srpsko belo u kartonskoj ambalaži, Vino Župa

Anja i ja se najčešće namirnicama i životnim potrepštinama snabdevamo u relativno velikom supermarketu koji se nalazi u tržnom centru u neposrednoj blizini našeg stana. Radi se o supermarketu iz lanca Perekrestok koji je jedan od najvećih lanaca u Moskvi i Rusiji. Supermarket u našem kraju radi 24 časa i dobro je snabdeven. Izbor je velik, kao i gužva u njemu.

Nasi proizvodi u ruskim supermarketima
Zlatiborac sveprisutan na rafovima

Prvih mesec dana života u Moskvi smo živeli na drugom mestu i tamo smo kupovali u supermarketu iz lanca Sedmoi kontinent. Ovaj lanac je malo skuplji i “elitniji”. Takođe, nekoliko puta smo kupovali i u prodavnicama iz lanca Magnolija. Sve prodavnice iz našeg “uzorka” se nalaze u centralnom delu Moskve, što podrazumeva njihovu dobru opremljenost i veliki izbor proizvoda.

Nasi proizvodi u ruskim supermarketima
Vina od kupine, maline i višnje na ruskom tržištu, Vino Župa

Šta mislite koliko proizvođača iz Srbije je prisutno sa svojim proizvodima u velikom supermarketu jednog od najvećih lanaca u Rusiji? 5. I slovima P E T – po jedan proizvođač mesnih prerađevina i vina, i tri mlekare, odnosno proizvođača sira – Zlatiborac, Vino Župa, Prezident, Mlekara Kuč i Mlekara Šabac.

President feta
Sir iz Srbije na Moskovskim rafovima I
Nasi proizvodi u ruskim supermarketima
Sir iz Srbije na Moskovskim rafovima II
Nasi proizvodi u ruskim supermarketima
Sir iz Srbije na Moskovskim rafovima III

Kako stoje komšije? Ništa bolje, iz Hrvatske je prisutna Vegeta, a iz Crne Gore 13. jul – Plantaže. Ovde treba naglasiti da smo Plantažine proizvode našli praktično u svakoj prodavnici u koju smo ušeli. Slično važi i za Zlatiborac. Ostali proizvođači su u nekim lancima prisutni, dok ih u drugim nema. Proizvode iz BiH i Makedonije nismo uspeli da nađemo, uz ogradu da poreklo voće i povrća nismo proveravali.

Znači, ipak smo lideri u regionu : )

Nasi proizvodi u ruskim supermarketima
Vina crnogorskih Plantaža su u regularnoj ponudi moskovskih supermarketa
Vegeta
Vegeta se smeši sa nekih rafova

 

5 thoughts on “ZBOG OVIH PROIZVODA EU TRAŽI DA SRBIJA UVEDE SANKCIJE RUSIJI”

  1. Aleve ima u Perekrestoku, trči slikaj! A ima i Štarkovih bananica, Medeno srce, Kajmak, Kremsi… Mini Pani peciva, bila je i Prolom voda…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *