Essen und trinken in Stuttgart

ŠVAPSKA vs. ITALIJANSKA KUHINJA: GASTRO VODIČ PO ŠTUTGARTU

U Štutgartu se dobro jede, a kuhinja liči na onu u Vojvodini. Meso je u centru „pažnje“, ali i varijacije na jela koja su nama dobro poznata: tašci, gomboce, rezanci sa sirom, luk i slaninica kao kombinacija… Ovo i nije iznenađenje ako se ima u vidu da su Švabe živele u Vojvodini, a da je Štutgart centar i prestonica Švabije.

Šta obavezno probati u Štutgartu (švapski specijaliteti):

  1. Flammkuchen (flamkuhen) – jelo koje potiče iz Alzasa, oblasti koja je malo bila u Nemačkoj, malo u Francuskoj, a najbliže bih ga opisao kao “švapska pica”. Tanko testo se premaže nečim što liči na kombinaciju pavlake i kajmaka, a onda se po tome poslaže slaninica. Zapeče se na visokoj temperature 10-tak minuta, a kad se izvadi pospe se seckanim mladim crnim lukom. Mmmmm… Postoje varijante i sa lososom i rukolom, paradajzom i slaninicom i druge. Sve koje sam probao su odlične. Krenite od originala : )
  2. Käsespätzle (keze’špecle) – domaći rezanci sa sirom. Ovo je tradicionalni švapski specijalitet (ili austrijski, ako pitate Austrijance) i treba ga svakako probati. Rezanci su vrlo specifični i prave se specijalnom tehnologijom. Tvrdi sir (ementaler, edamer ili sličan) se dodaje pred kraj, lepo se rastopi i zapeče. Od gore se obično dodaje sitno seckani zapečeni crni luk koji jelu daje specifičnu aromu. Ja ih volim i sa malo slaninice.
  3. Brezel mit Butter ili Butterbrezel – pereca sa puterom. Mo’š misliti – pereca sa puterom. A u stvari ih moraš probati u Švabiji ili Bavarskoj, jer perece (bavarske, ali nemojte ih tako zvati, posebno ne u Štutgartu) koja se tamo prave u kombinaciji sa buterom daju savršen užitak, bilo da se radi o doručku, užini uz pivo ili večeri.
  4. Apfelstrudel – štrudla sa jabukama. Već smo o ovom tradicionalnom dezertu pričali ranije, ali švabska verzija je takođe vredna spomena.

Flammkuchen

Gde jesti?

Flamkuhen probajte na nekom festivalu ili vašaru. Tamo su najbolji, jer majstori sa sobom dovoze specijalne peći, koje standardni (moderni) restorani nemaju. Flamkuhen iz takvih peći je savršenog ukusa. Testo je hrskavo, slaninica taman pečena. Mmmmm… Dobra stvar je što su ulični festivali česti u Štutgartu i okolini.

Essen und trinken in Stuttgart

Butterbrezel kupite u najbližoj pekari pored koje prođete u Štutgartu. Čak i ako nema izloženo u tom momentu, prodavac / prodavačica će vam na licu mesta “napraviti“. Nemojte ovo pokušavati u Beču, jer će vas gledati čudno u pekari.

Špecle i druge švabske specijalitete možete probati u: Brauhaus Schönbuch (Bolzstraße 10, centar Štutgarta), Carls Brauhaus (Stauffenbergstraße 1, na glavnom trgu) ili u pivnici koju nađete usput. Manje više svi ih nude.

Essen und trinken in Stuttgart

Essen und trinken in Stuttgart

Apfelstrudel obavezno probati u Brauhausu Schönbuch. Slika govori sve!

Essen und trinken in Stuttgart

Šta još probati i gde (italijanska veza)?

  1. Italijansku kuhinju – od 60-tih godina prošlog veka italijanska veza u Štutgartu je jaka. Prvi radnici koji su dolazili u Nemačku posle rata bili su Italijani, pa onda Turci. E, Italijani su brojni u Štutgartu, pa je i italijanska hrana svuda. Naš izbor i mesto gde smo najčešće jeli (posle menze u Fraunhoferu) je italijanski restoran Musica è. Nalazi se blizu smeštaja u kom smo živeli, ali i blizu centra (U bahn stanica Stöckach na kojoj staju U1, U2, U4, U9, U14; Neckarstraße 160). Probajte supicu, odlične pice ili testenine. Sve je dobro. Radi se o porodičnom restoranu, u kome su svi zaposleni Italijani.
  2. Italijanski sladoled u centru Štutgarta – Old Bridge Gelateria (Bolzstrasse 10). Ovde je verovatno najbolji sladoled koji sam jeo u životu. Posebno dobra stvar jeste što se poslastičarnica nalazi praktično u pešačkoj zoni (3 minuta od Schlossplatza). Lokal je mali, a ispred njega je često gužva. Probajte različite ukuse : )

Essen und trinken in Stuttgart

Uz dobru klopu ide dobro pivo ili vino. Štutgart je pravo mesto i za jedno i za drugo. Probajte lokalna piva (npr. Wulle – može da se kupi i u supermarketu), egzotična (npr. Pale Ale pivare Schönbuch – miriše na mango, dinju i liči), a posebno pšenična (Hefeweizen, Weizenbier, Weisse). Proizvođač nije toliko bitan. To pivo je razlog zašto sam uopšte počeo da pijem pivo. Samo recite – Einmal Hefe i svaki konobar u Štutgartu će vas razumeti : )

Essen und trinken in Stuttgart Essen und trinken in Stuttgart Essen und trinken in Stuttgart

Uživajte svim čulima u Štutgartu.

One thought on “ŠVAPSKA vs. ITALIJANSKA KUHINJA: GASTRO VODIČ PO ŠTUTGARTU”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *