Madrid

ŠTA NAS JE NEPRIJATNO IZNENADILO U MADRIDU?

Madrid je lep i zgodan za turiste – dobro je organizovan prevoz, grad nije previše skup, relativno je lak za snalaženje, ima svašta da se vidi i poseti. O naših pet naj utisaka smo već pisali, kao i o uličnim umetnicima i sjajnim detaljima sa ulica Madrida. Međutim, dve stvari su nas prilično neprijatno iznenadile…

Policija naoružana do zuba. Situacije u kojima se nisam osećao komotno u Madridu su bile retke. Zapravo, samo kada sam na ulici sretao policiju pod punom opremom i sa oružjem. Kada kažem oružje na mislim na pištolje, već mašinke. Ove policajce nisam sretao ispred nekih posebnih institucija, već na glavnoj ulici – Gran Via i vrlo frekventnim trgovima. Osim što smo sretali teško nauružane policajce, sretali smo i policiju na konjima, običnu policiju… Sve u svemu, mnogo policije. I svuda. Znam da je Madrid bio meta terorističkih napada, ali ovako nešto nismo očekivali i bili smo zatečeni. Moskva je grad u kome su policijci i pripadnici različitih obezbeđenja na gotovo svakom ulazu u metro, robnu kuću ili pozorište (zbog terorističkih napada u bliskoj prošlosti), ali policiju sa dugim cevima nisam u Moskvi nikad video. Ovde je i jedna slika koja ilustruje ovu situaciju, a koju sam napravio iz daljine.

123

Madrid bi mogao biti mnogo čistiji. Zapravo, grad je prljav. Nije najprljaviji grad u Evropi u kom smo bili, ali je vrlo prljav. Titulu najprljavijeg grada u kome smo do sada bili drži Solun (iz maja 2013.) ali ovo u Madridu je blisko tome. Gradovi u Indiji se ne mogu porediti i oni su van konkurencije : )

Madrid

DSCN8856

Posebno nas je iznenadilo da se prljavština i đubre vide u centralnim gradskim delovima – prostoru ispred Opere, ulicama koje vode sa glavnog trga, manjim ulicama u kojima su barovi i restorani… Pikavci, plastične kese, papirići, limenke, ostaci koječega – sve se to može videti i naći na ulici. I ne, nije do turista. Turista ima i u drugim gradovima, pa su oni mnogo čistija. Nekoliko puta smo videli ljude koji otvaraju paklicu cigara i bacaju celofan i papir na zemlju.

Možda je do nas, ali ove dve stvri su ostavile vrlo loš utisak.

Madrid Madrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *