Cover 2

KAKO SAM UPOZNAO RUSIJU KROZ EX-YU POP MUZIKU – DEO I

Preplitanje i međusobni uticaji ruske i južnoslovenskih (posebno pravoslavnih) kultura su lako uočljivi u literaturi i slikarstvu i mogu biti praćeni nekoliko vekova unazad. No, koliko je Rusija prisutna kao motiv u pop kulturi, pre svega pop-muzici, ex-YU prostora? Odnosno, koliko znate o Rusiji na osnovu domaće pop / rok muzike koju ste slušali? Ne znam da li ste ikada razmišljali o ovome i primećivali detalje, ali mene je ovo pitanje počelo da intrigira nedugo pošto sam došao prvi put u Rusiju. Uradio sam malu retrospektivu (istraživanje?) i napravio svoju listu pesama kroz koje sam upoznao Rusiju pre nego što sam i slutio da ću ikada živeti u njoj.

Baljšoj teatar (pun naziv u originalu: Госуда́рственный академи́ческий Большо́й теа́тр Росси́и – Državni akademski veliki teatar Rusije) je jedna od najboljih i najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svetu. Nalazi se u samom centru Moskve, na Teatarskom trgu. Osnovan je 1776, a zgrada u kojoj se danas nalazi sagrađena je 1824. godine.

Bolshoi theatre
Baljšoj teatar

Baljšoj teatar je ušao u moj život sredinom 80-tih zahvaljujući Bajaginoj pesmi Tamara (Pozitivna geografija, 1984; ovaj album se nalazi na 37. mestu liste 100 najboljih albuma jugoslovenske rok i pop muzike). Još uvek nisam bio u Baljšoj teatru na predstavi. Problem je što se karte rasprodaju prilično brzo, pa treba planirati unapred. Ili znati ljude koji ih tapkaju.

Bolshoi theatre
Baljšoj teatar

Tamara mi je pomogla i da shvatim da je u Moskvi jako hladno (Bajaga kaže -26), ali i nešto malo opštiju istinu – da devojku koju voliš moraš da čekaš. Čak i po velikoj zimi. Kasnije sam skontao, a i Bajaga je to negde ispričao, da je on malo pobrkao lončiće u ovoj pesmi. Naime, u tekstu se naizmenično pominju pojmovi iz Moskve (Baljšoj teatar i sama Moskva) i Sankt-Peterburga (Jermitaž, Neva). Tako da je sadržaj odgovarao naslovu albuma – Zanimljiva geografija.

St Petersburg
Jermitaž, Sankt-Peterburg
St Petersburg
Neva, Sankt-Peterburg

Još jedna stvar koju iz ove pesme možete pogrešno da zaključite jeste da je ime Tamara često u Rusiji. Nije.

Vodka – alkoholno piće, najčešće bez boje, prijatnog mirisa i ukusa; baza mnogih koktela i izvor mnogih pijanstava; sinonim za Rusiju. Vodka je rastvor etanola u vodi, najčešće 40% rastvor. Dobija se destilacijom biljaka bogatih skrobom ili šećerom, najkvalitetnije se dobijaju iz žitarica – kukuruza, raži i pšenice.

Reč vodka je (u starom ruskom i poljskom jeziku) zapravo deminutiv reči voda – vodica. Jedna od legenda kaže da je monah Isidor oko 1430. godine u manastiru koji se nalazi unutar Moskovskog kremlja napravio recept prve ruske vodke, a druga da je kroz istraživanje u svom doktoratu, čuveni Medeljejev došao do idealnog odnosa etanola i vode u vodki (38%). Bilo kako bilo, vodka je sinonim za Rusiju, a ja sam od malena naučio da „nije vodka rakija“. Rekao mi Bajaga. Još jedna stvar koju sam naučio od Bajage u vezi sa Rusijom, ovaj put kroz pesmu Voz (Prodavnica tajni, 1988; ovaj album se nalazi na 79. mestu liste 100 najboljih albuma jugoslovenske rok i pop muzike). Kasnije, kada sam odrastao, vodka je bila moje prvo piće i mnogo mi je više odgovarala od rakije. Nekoliko godina je nisam pio, uglavnom jer u Srbiji služe lošu vodku (Baltik?). Otkako sam u Moskvi, vodka je ponovo na meniju :)

Rusija – država sa najvećom teritorijom na svetu i deveta država po broju stanovnika. Rusija je i naziv kompozicije koju je početkom 80-tih napisao Vlada Divljan, a objavili Idoli na najboljem albumu u istoriji YU pop-rok muzike (Odbrana i poslednji dani, 1982). Međutim, ja ovu pesmu nisam peviše puta čuo u originalu, već tek kada je Vlada sa svojim prijateljima (Vlada Divljan Old Stars Band) snimio i objavio unplugged verziju ove, kao i mnogih drugih svojih pesama (Odbrana i zaštita, 1996). Pesma me je toliko oduševila da sam odlučio da kupim originalnu kasetu, što je sredinom devedesetih bio priličan luksuz :)

Vlada Divljan
Odbrana i zaštita

Sama pesma ima samo dve dirketne reference na Rusiju – „…noću sam joj čitao A. Fadejeva…“ i „…po nebu smo tražili svetlost Vostoka…“, ali su muzika i spot koji je napravljen za unplugged verziju za mene sinonim za Rusiju. Lepi stihovi, arhivski kadrovi i sjajna melodija su učinili da ovo bude jedna od mojih omiljenih pesama i najlepša pesma sa „motivom“ Rusije u našoj diskografiji (a na oproštajnom koncertu koji su za Vladu Divljana napravili njegovi prijatelji, par dana posle njegove prerane smrti, rečeno je da je ovo bila i njegova omiljena pesma).

Gagarin
Vostok i Jurij Gagarin pioniri kosmosa

Inače, gore pomenuti Aleksandar Fadejev je sovjetski pisac. Bio je komunista i partizan, a njegovim opusom dominiraju partizanske priče. Bio je jedan od omiljenih Staljinovih pisaca, a izvršio je samoubistvo (1956. godine) nezadovoljan procesom destaljinizacije koji je sprovodio Nikita Hruščov posle Staljinove smrti (1953). Vostok je ime sovjetskog svemirskog broda kojim je čovek (Jurij Gagarin) prvi put obleteo našu planetu  (12. aprila 1961).

Nažalost, originalni spot za ovu verziju pesme je uklonjen sa Youtube-a. Ne znam zašto.

Nadam se da vas je prvi deo ove priče zainteresovao i podstakao da razmislite o vašoj omiljenoj pesmi sa motivom Rusije. Uskoro sledi i nastavak :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *