DSCN9062

LETOVANJE U SIBIRU

Letovanje u Sibiru. Zvuči čudno, a u stvari je prelepo. Naš prvi godišnji odmor u Rusiji smo proveli u Sibiru. Preciznije, na Gornjem Altaju – dolina reke Katunj, selo Souzga, hotel Lesotel. Četiri sata leta i četiri vremenske zone od Moskve. Lokalni aerodromi se nalaze u gradovima Barnaulu i Gorno-Altajsku.
0 12346

Altaj se nalazi na četvoromeđi Rusije, Kine, Kazahstana i Mongolije. Zapravo različiti delovi Altaja se nalaze u svakoj od ovih država. U pitanju je kraj bogate i raznovrsne prirode, mnoštva reka i jezera. Zemlja šamana, hrane ukusne, meda i hladne vode. Šuma, stepa, tajga, kameniti kanjoni, planinski vrhovi pod snegom, jezera, reke I rečice. Sve na jednom mestu.

57910

U avgustu je prilično toplo na Altaju. Tokom našeg boravka temperature su često išle preko 30 stepeni. Istovremeno, kiša može iznenada da padne i spusti temperaturu za 20-tak stepeni. To je bitno imati na umu pri odevanju i pakovanju. Region je izuzetno bogat vodom – hladnom, studenom. Kada je najtoplija reka Katunj ima 13-14 stepeni. Slično je i sa jezerima. Naravno, ako su manja mogu biti malo toplija, ali daleko je to od prijatnog za kupanje, bar iz moje perspektive. No, sve je relativno. Posetili smo sibirsko jezero (u kome NIJE termalna voda) u kojem ljudi i deca plivaju i uživaju. Skupljali smo hrabrost, ali na kraju nismo zaplivali. Zato smo bosonogi iskusili hladnu vodu reke Katunj, i brže bolje izleteli iz nje.
18192425Breze i borovi dominiraju. Nikada pre toga nisam video brezovu šumu koja se pruža kilometrima. Što se tiče trave i rastinja, na moje iznenađenje slično je onome što imamo u Srbiji – maslačak, bokvica, bele rade, kopriva … samo nekako veće. Kao na steroidima (verovatno na vodi!). Veće su i bube, komarci i razni drugi insekti.

152612212223Hrana je ukusna. Palačinke su prisutne (njam!) i jedu se umesto hleba, najčešće u kombinaciji sa pavlakom i ikrom / kavijarom. Kuhinja je dosta fokusirana na rečnu ribu, meso marala (lokalnog jelena) i povrće. No, postaje specifična kako se krećete na jug, prema Mongoliji. Na menijima lokalnih restorana (ili bolje reći menzama pored puta) javljaju se jela od konjetine, konjsko i kozije mleko, i malo drugačiji ukusi…

28 29 30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *